ONS VERHAAL

Waarom 'Bru 17?

“Hoe komen jullie eigenlijk op die naam?” Die vraag krijgen we vaak van onze gasten. De naam verwijst naar de “Zeelandia” Bru17. Een mosselkotter van Leen en Willem van den Berge. Geboren respectievelijk op 02-08-1921 en 23-07-1923.

Twee mosselvissers in hart en nieren die de Oosterschelde, Grevelingen en Waddenzee kenden als hun broekzak en die kind aan huis waren op Texel, Terschelling, Harlingen en Den Oever. Altijd slingeren, altijd vissen en altijd garant staan voor een mooi vers product. Zo slecht kon het weer niet zijn of zij gingen eruit.

De Zeelandia was oorspronkelijk een beurtschip uit Burghsluis, dat werd aangepast aan de visserij, zoals vroeger meer gebeurde. Na een aantal malen verlengd te zijn en aangepast aan de eisen van die tijd, beschikken de beide broers in 1981 over een moderne mosselkotter met een lengte van ruim 30 meter. Dankzij de ranke lijn en een GM hoofdmotor van 360 pk was de BRU 17 lange tijd de snelste mosselkotter van de Bruse vloot.

Een aantal mosselkotters drooggezet buiten de haven voor onderhoud, waaronder de BRU 17. (jaren '60)

De BRU 17 aan een lange steiger samen met andere kotters uit de Bruse vloot.​

"dà bin pas mossels"

Leen en Willem van den Berge zijn inmiddels overleden, maar de herinneringen aan die mannen, aan hun bedrijf, aan de sfeer aan boord, blijven levend. Een mooie Zomeravond en de beelden zien we weer voor ons: stomend op de Waddenzee naar huis, af en toe de hand opsteken naar een passerende visserman. Vaak een noordelijke garnalenvisser. Of, als het zo uitkwam naar de bemanning van een der veerboten op weg naar Terschelling, Ameland of Vlieland. Zitten aan dek met een pannentje topverse mosselen. Dit heeft ons mede geïnspireerd tot datgene wat we nu doen. 

“dà bin pas mossels”, we horen ze het weer zeggen..

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Leen en Willem en hun “Zeelandia” Bru 17?
Vraag dan naar het informatieboekje bij je bezoek aan het restaurant.

BRU17 AAN DE HAVENKADE

De Bru17 vaart al een tijdje niet meer onder dezelfde naam. Het schip is aan het eind van de 20e eeuw verhuist naar Ierland. De verhalen blijven gelukkig hier. In 2012 hebben Niels, Maria en Curt Habraken de Bru17 naar het ‘vaste land’ gehaald om de ambacht en het genot van de Bru17 voort te zetten.

Genieten aan het water met topverse regionale producten op je bord. Alsof je het zo uit het water haalt. We willen dat iedereen dat een keer meemaakt.